ο χαιρετισμός του δημάρχου

ο δήμαρχος: Μανώλης Κ. Στεργίου
 

Το Βελβεντό καθώς και οι τέσσερεις γραφικοί του οικισμοί Καταφύγι, Παλαιογράτσανο, Αγία Κυριακή και Πολύφυτο, σας καλωσορίζουν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η ιστορική κωμόπολη του Βελβεντού, των 4.000 σήμερα κατοίκων, γέννησε πολλούς και μεγάλους ανθρώπους, ανθρώπους καθημερινούς, του μόχθου, αλλά και φυσιογνωμίες όπως τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, που έκανε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, ανθρώπους που διέπρεψαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ανθρώπους που δόθηκαν στον τόπο αυτό γενναιόψυχα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επισκεφθείτε λοιπόν αυτόν τον πανέμορφο τόπο, που φτιάχτηκε στη διαδρομή των αιώνων με πολύ μεράκι από τους δημιουργικούς κατοίκους του.

Χαρείτε τις ανθοστόλιστες αυλές του, τα γραφικά του σοκάκια, τους πεντακάθαρους δρόμους του. Μάθετε την πλούσια ιστορία του. Ζήστε τις ζωντανές παραδόσεις του, τις θρησκευτικές γιορτές και τα πανίσχυρα έθιμά του. Επισκεφτείτε τα αρχαία, τα βυζαντινά και τα νεώτερα μνημεία του, το λαογραφικό του Μουσείο. Συμμετάσχετε στην πολιτιστική του κίνηση, στις αθλητικές και ορειβατικές του δραστηριότητες. Θαυμάστε τις συλλογικές εθελοντικές προσπάθειες των κατοίκων, μέσα από τους καλά οργανωμένους φορείς που αριθμούν δεκαετίες ζωής και προσφοράς.

Αποδράστε στο Βελβεντό και πάρτε μια γεύση δροσιάς από τα Πιέρια, το βουνό των εννιά μουσών της μυθολογίας μας, στο οποίο ετοιμάζεται τώρα και το Χιονοδρομικό Κέντρο. Επισκεφτείτε τους διάσπαρτους γραφικούς οικισμούς στα κατάφυτα Δυτικά Πιέρια. Γνωρίστε τα γρανιτένια φαράγγια, τους κρυστάλλινους καταρράχτες, τα ορειβατικά του καταφύγια, τις ορεινές και τις παραλίμνιες διαδρομές, τα μαγευτικά του τοπία. Νιώστε την αύρα από την πανέμορφη τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου στα αρχαία χώματα του Αλιάκμονα ποταμού.

Περιηγηθείτε τον καταπράσινο και γεμάτο φρούτα κάμπο, τα εβδομήντα οκτώ μέχρι σήμερα εξωκλήσια του με τους μοναδικούς εθελοντές εκκλησιάτορες και γνωρίστε την πρότυπη οργάνωση της αγροτικής οικονομίας με τους δυναμικούς συνεταιρισμούς των αγροτών.

Δοκιμάστε τα νοστιμότατα φαγητά, τα μυρωδάτα φρούτα, τα καλύτερα ροδάκινα της Ευρώπης, τα γευστικά κρασιά, τα αιθέρια τσίπουρα, τις σπιτικές μαρμελάδες και τα παραδοσιακά γλυκά.

Μείνετε στους παραδοσιακούς ξενώνες του και διασκεδάστε στα εξοχικά του κέντρα, τις γραφικές ταβέρνες, τις μοντέρνες καφετέριες και τα υπέροχα νεανικά στέκια του.

Μα πάνω απ΄ όλα γνωρίστε τους υπέροχους και εργατικούς ανθρώπους του, που θα σας αγκαλιάσουν με την απαράμιλλη φιλοξενία τους και νιώστε τον απλό τρόπο ζωής, που θα σας γοητεύσει και θα σας κάνει φίλους του Βελβεντού για πάντα.

Καλώς ήρθατε στο Βελβεντό.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος
Μανώλης Κ. Στεργίου